1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

  Joomla vs Drupal vs Wordpress

  JOOMLA VS DRUPAL VS WORDPRESS
  Laatst bijgewerkt op: dinsdag, 4 september, 2012 - 15:22 | Geschreven door: Thomas van Eldijk

  Als u aan ons vraagt wat op het moment de meest populaire Content Management Systemen ( CMS ) zijn, dan antwoorden wij vol overtuiging: "Joomla, Drupal en Wordpress". Maar welke van deze Open Source CMS-en is nu de beste?

  In dit artikel geven wij aan wat de verschillen zijn tussen deze drie opties; Drupal, Joomla en Wordpress en kunt u aan de hand van onze uitleg nagaan welk CMS het beste bij u en uw organisatie past. 

  Nu denkt u misschien "jullie werken meer met systeem x dus zul je wel systeem x adviseren". Maar wij zijn niet gebonden aan één systeem. We kiezen voor Open Source. Welke CMS het beste is hangt vooral van de situatie af. Laat uw keuze dan ook niet te veel afhangen van de emoties van anderen en bekijk vooral de feiten. Ga na wat u nu en over een paar jaar wilt bereiken met uw website en controleer of dat dit mogelijk is met het CMS waarvoor u kiest.

  N.B.: Wij proberen dit artikel actueel te houden naar aanleiding van nieuwe versies. Het kan natuurlijk voorkomen dat we hierbij iets over het hoofd zien. In dat geval bent u van harte uitgenodigd om ons te corrigeren en/of aan te vullen in de commentaren.

  Wordpress

  Wordpress is in feite gestart als een Blog Management System. Toen het bloggen in opkomst was, kwam er steeds meer vraag naar een gemakkelijk systeem dat in enkele minuten op te zetten is. De interface van Wordpress en het gemak waarmee dit systeem gebruikt kan worden sloeg in als een bom. De populariteit is nog steeds stijgende sinds de start in 2003. Op dit moment wordt gesteld dat 15,8% van het Internet bestaat uit Wordpress websites. Een enorm aantal dus.

  Het systeem wordt van oudsher vooral voor blogs gebruikt. De open structuur en de mogelijkheid om gemakkelijk plugins te installeren maken dat er veel extra functionaliteit toegevoegd kan worden. Veel grote bedrijven die een corporate blog opzetten twijfelen geen moment en gebruiken Wordpress. Een korte speurtocht levert al snel deze grote namen op:

  Tegenwoordig hoeven websites die gemaakt zijn met Wordpress niet persee meer simpel van aard te zijn. Waar eerder voornamelijk sprake was van een homepage met aan de rechterkant een lijst met artikelen en een simpel menu, kun je nu veel meer kanten uit met Wordpress. Sinds versie 3 is er bijvoorbeeld standaard een taxonomy functie aanwezig waardoor je meer controle hebt over het indelen en oproepen van content. Daarnaast is er de mogelijkheid om meerdere websites vanuit dezelfde administratie te beheren (ook wel "multi-site" genoemd). Wordpress groeit daarmee steeds meer richting Joomla en Drupal.

  Nog steeds heeft Wordpress niet veel toeters en bellen die het CMS onoverzichtelijk maken. Dit is de kracht maar ook meteen de beperking van het systeem. Hoewel Wordpress nu meer geschikt is voor een corporate website met functionaliteiten als verschillende soorten content en gebruikersrechten, het aanbieden van downloads of het beheren van formulieren gaat dit nog niet altijd van harte.

  Wil je bijvoorbeeld custom taxonomies aanmaken dan moet je dit eerst zelf programmeren. Hetzelfde geldt voor custom content types, hoewel hier ook plugins voor zijn zoals Custom Content Type Manager. Voor Wordpress 3 verschijnen langzaamaan ook plugins die de mogelijkheden van de krachtige Views module voor Drupal benaderen, zoals Query Posts. Dat wil zeggen dat je content op een pagina kunt weergeven op basis van zelf gekozen filters, essentieel voor grotere websites met veel content.

  Wordpress is nog niet de beste optie voor complexere websites zoals Intraneten, extranetten, portals of uitgebreide community websites. Hiervoor mist het, naast een aantal andere functionaliteiten, de mogelijkheid om op zeer uitgebreide wijze rechten toe te kennen aan gebruikersrollen.

  • Te gebruiken voor: Blog websites of kleine sub-sites. Inmiddels ook geschikt voor middelgrote tot grote nieuws of promotie websites
  • Ontwikkelingstijd: Zeer kort.
  • Gebruiksgemak: Zeer gemakkelijk. De beperkte functionaliteit zorgt voor overzicht. 

  Drupal

  Het waterdruppel logo van Drupal (Drupal is ontwikkeld door de belg Dries Buytaert en de naam is afgeleid van "druppel")

  Drupal is in Nederland eindelijk doorgedrongen tot de massa. Met name de keuze van de tweede kamer en vele gemeentes voor Drupal bracht het CMS onder de aandacht. In Amerika, Engeland en België is Drupal al jaren een vaste waarde. Het systeem kenmerkt zich vooral door de vele mogelijkheden die standaard direct in het systeem aanwezig zijn. Een reden hiervoor is dat Drupal later gestart is dan Joomla en goed heeft kunnen kijken naar functionaliteiten die bijvoorbeeld Joomla miste. Daarnaast zijn de ontwikkelaars van Drupal echte techneuten en kenmerken ze zich door kwaliteit en professionaliteit. Zo bezit Drupal de mogelijkheid om meerdere websites te genereren vanuit één CMS. Tevens heeft het systeem versiebeheer voor content en bezit het een krachtig taxonomy systeem waarmee complexe content beheert en ingedeeld kan worden.

  Maar het grootste voordeel van Drupal zit in het rechten systeem voor gebruikers. Er kunnen rollen gecreëerd worden voor gebruikers waarmee tot in elk detail bepaald kan worden wat binnen een rol wel of niet mag. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om content of functionaliteiten af te schermen en te koppelen aan bepaalde groups of rollen. Ideaal voor websites zoals community sites of intranetten waarbij gebruikers een centrale rol spelen.

  Klinkt fantastisch. Maar waarom is dan niet elke website gebaseerd op Drupal? Omdat elk voordeel zijn nadeel heeft. De vele mogelijkheden die Drupal biedt zorgen er ook voor dat deze onderzocht, bedacht, ontwikkeld, getest en beheert moet worden. Drupal blijft daardoor qua adoptie nog flink achter op Wordpress, 15.8% tegenover 1.9%, maar daar staat tegenover dat Drupal vaker wordt ingezet voor grote websites met veel verkeer. Om die reden wordt Drupal ook wel een Enterprise level CMS genoemd:

  • Te gebruiken voor: Community, Intranet of extra net websites. In ieder geval websites met veel gebruikers en content.
  • Ontwikkelingstijd: Lang, wel sterk afhankelijk van de hoeveelheid functionaliteit men gaat ontwikkelen.
  • Gebruiksgemak: Redelijk. De vele mogelijkheden maken dat beheerders extra leertijd nodig hebben. Drupal 7 versie is wel sterk verbeterd op dit vlak.

  Wilt u meer weten over Drupal of enkele websites bekijken die wij in Drupal hebben ontwikkeld? Bezoek onze Drupal informatie pagina

  Joomla

  Eerst begonnen als Mambo in 2000 en later omgedoopt tot Joomla. Dit CMS loopt al een tijd mee en de nieuwste versie 2.5 zorgt voor nog meer mogelijkheden, zo kan de software met 1 klik geupdate worden, een functie die Wordpress al geruime tijd bezit. Er zijn een aantal zaken die erg goed zijn aan Joomla en deze hebben er dan ook mede voor gezorgd dat het lange tijd het meest gebruikte CMS ter wereld was. Ten eerste oogt de interface zeer vriendelijk. Dit geeft de gebruiker de moed om door te klikken en het systeem te leren kennen. Een van de redenen waarom er zo weinig handleidingen te vinden zijn voor Joomla is omdat deze nagenoeg niet nodig zijn.

  Naast dat Joomla prettig is voor gebruikers, is dat het ook voor ontwikkelaars. Joomla is een van de eerste systemen die ervoor zorgt dat het maken van grafische technische veranderingen aan het systeem gemakkelijk kan. Ook zorgt het ervoor dat praktisch iedere programmeur uitbreidingen voor het systeem kan programmeren.

  Joomla heeft nog een ander groot voordeel. Het is inzetbaar voor kleine en grote websites. Een klein bedrijf kan relatief snel een Joomla website opzetten, hier een gratis tempate aan koppelen en de website vullen met content. Tegen de tijd dat het bedrijf groter wordt en de website meer onderdeel wordt van de marketing, kan er een op maat gemaakte template worden ontworpen of een koppeling worden gemaakt tussen het CRM van het bedrijf en de website.

  Dit zijn een aantal grotere Joomla websites:

  • Te gebruiken voor: Corporatesites, portalsites en nieuws websites.
  • Ontwikkelingstijd: Gemiddeld, afhankelijk van de functionaliteit en of er maatwerk verricht wordt.
  • Gebruiksgemak: Gemakkelijk. Dit komt voornamelijk door de overzichtelijke interface.

  Wilt u meer weten over Joomla en voorbeelden bekijken van websites die wij er mee hebben ontwikkeld?  Bezoek onze Joomla informatie pagina

  Conclusie 

  Bedenk goed wat voor een functionaliteit u noodzakelijk acht voor uw website. Kies op basis hiervan één van deze drie Content Management Systemen. Kort door de bocht: heeft u alleen maar wat eenvoudige content, een brochure? Dan is Wordpress ideaal. Ook een online magazine of simpele webshop beheren gaat tegenwoordig prima in Wordpress. Wilt u een corporate website of een online magazine met meer mogelijkheden zoals formulieren of downloads dan is Joomla een goede keuze. Gaat u voor een zwaardere website met veel content of gebruikers? Dan is Drupal uw CMS.

  Heeft u vragen over Wordpress, Joomla of Drupal? Stel ze dan gerust hieronder in het commentaar gedeelte.

  Who's Online

  We hebben 3 gasten en geen leden online

  Artikel Accordion

  Boeddhisme…

  Jantes Law…

  Jantes Law

              Everybody who comes her…

  Read More...

  Joomla vs Drupal vs Wordpress…

  Joomla vs Drupal vs Wordpress

  JOOMLA VS DRUPAL VS WORDPRESSLaats…

  Read More...

  Prev
  Next
  • 1
  • 2