1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

  Boeddhisme

  Boeddha 

  Het boeddhisme is de meest vredelievende van alle godsdiensten. Het ontstond circa 2500 jaar geleden in de vallei van de Ganges in Noord-India. Hier leefde rond 500 v. Chr. de Indiase prins Siddhartha Gautama.

  De prins was erg ontevreden over het zijn leven in spiritueel opzicht. Hij liet zijn huis achter en ging op zoek naar 'het licht'. Na een zoektocht van zes jaar vond hij, mediterend onder een boom, 'Verlichting' (het Nirvana). Vanaf dat moment werd hij Boeddha genoemd, de Verlichte. Zijn leven en leer werden de basis van het boeddhisme.

  Zijn volgelingen verspreidden zijn leer naar andere delen van India. Daarna verspreidde het zich naar andere delen van Azie.

  De leer van Boeddha
  Het Boeddhisme heeft als kern de vier nobele waarheden (Ariya Saccani):
  Het leven is lijden. Lijden en onbebevredigdheid, doekkha, is de kern van het menselijk bestaan. Dit lijden gaat ook nog na de dood verder, omdat de mens is opgenomen in een kringloop van wedergeboorte. Elk wezen wordt telkens opnieuw geboren. Boeddhisten spreken hierbij niet van reincarnatie, omdat zij niet in zielverhuizing geloven. Zij gaan ervan uit dat er geen permanente ziel is, het principe van anathman.

  Het 'ik' is niet meer dan een verzameling skhandah's, veranderende elementen. Een persoon is een tijdelijk samenstelling van deze elementen, heeft telkens weer een ander stoffelijk lichaam, andere gevoelens, een andere zintuiglijke waarneming, andere driften en een ander bewustzijn. Niemand is twee momenten dezelfde.

  Het lijden wordt veroorzaakt door begeerte. Men begeert en hecht zich aan zaken die niet blijvend zijn. Alles is immers onderhevig aan vergankelijkheid. (D.i. het principe van anicca). Het lijden kan beeindigd worden door begeerte te overwinnen. Begeerte en onwetendheid kunnen overwonnen worden door het volgende van het nobele achtvoudige pad.

  Het nobele achtvoudige pad
  De leer, dhamma, wordt gesymboliseerd door een wiel met acht spaken. De acht spaken van dit wiel symboliseren het nobele achtvoudige pad. Door dit pad te begaan, ontwikkelt de boeddhist inzicht in de aard van  het bestaan, waaronder de vergankelijkheid. Dit inzicht levert de wijsheid die leidt tot het kunnen achterlaten van verlangen en daarmee tot de verlossing. De boeddhist bewandelt het nobele achtvoudige pad door:

   

  • de juiste visie: een visie die overeenkomt met de vier nobele waarheden
  • de juiste intentie, denken zonder hebzucht en boosheid
  • het juiste spreken: de waarheid spreken, niet roddelen, geen ruwe taal gebruiken
  • het juiste handelen: het niet doden of kwetsen van mensen en dieren, niet stelen
  • het juiste levensonderhoud: een eerlijk beroep uitoefenen
  • de juiste inspanning: de inzet om het heilzame te doen
  • de juiste achtzaamheid: achtzaam zijn op wat er zich in het nier en nu voordoet
  • de juiste concentratie: gericht zijn op een heilzaam object of op het gebeuren in het hier en nu.

   Het uiteindelijke doel: nirwana
   De boeddhist streeft 'verlossing' na. Deze 'verlossing' vindt de boeddhist in de vorm van een verlichte staat van bewustzijn die nirwana wordt genoemd. Nirwana is de enige ontsnapping uit het eeuwige rad van wedergeboorte, samsara, waarin een wezen van het ene onbevredigende leven in het volgende 'rolt'.

   Om nirwana te bereiken moet de mens wel begeerte en verlangens achter zich laten. Volgens het boeddhisme kan men ook nu nog een Boeddha worden en loont het voor iedereen zich te ontwikkelen. Het bereiken van nirwana kan wel meerdere levens duren.

   Pagoda's
   In boeddhistische landen wordt het landschap gesierd door vele prachtige pagoda's. Deze heilige grafheuvels werden opgericht ter ere van koningen en belangrijke religieuze leiders. Deze heuvels werden een centrum van verering en het reisdoel van veel pelgrims.De stijl en naam van de heilige grafheuvels verschilt per land en cultuur. Andere namen zijn: caitya's, dagoba's en pagoda's

  Who's Online

  We hebben 17 gasten en geen leden online

  Artikel Accordion

  Boeddhisme…

  Jantes Law…

  Jantes Law

              Everybody who comes her…

  Read More...

  Joomla vs Drupal vs Wordpress…

  Joomla vs Drupal vs Wordpress

  JOOMLA VS DRUPAL VS WORDPRESSLaats…

  Read More...

  Prev
  Next
  • 1
  • 2